Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 601
Copyright (C) HIX
2000-07-16
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Kremes fank-hattyuk unnepi alkalomra (mind)  52 sor     (cikkei)
2 Krumplis rolad (mind)  22 sor     (cikkei)
3 elsozas ellenszere :-) +gomboc teszta (mind)  27 sor     (cikkei)
4 Lemaradtam a #600-rol :-) (mind)  60 sor     (cikkei)

+ - Kremes fank-hattyuk unnepi alkalomra (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Megunnepelendo a HIX-Konyha jubileumot, itt van egy sutemeny,
amelynek unnepi alkalmakkor -kulonosen gyerekeknel - mindig nagy
sikere van.

Forrazott tesztabol * (lasd kepviselofank) habzsakbol, a legnagyobb
csillagkinyomoval ovalis halmokat nyomunk egy kikent sutolapra.
A nagysaguk olyan gyerektenyernyi legyen. Egy masik lapra egy
kisebb, simaszelu kinyomoval "S" betu formaju kigyokat nyomunk,
ugy, hogy mind az elejen mind a vegen egy kicsit jobban megnyomjuk,
ugyhogy az "S" elejen es vegen is kis golyocska legyen.

A sutes utan, ha mar kihult, az ovalisokat vizszintesen kettevagjuk.
Az also felet megtoltjuk - ugyancsak habzsakbol - vaniliakremmel **.
A felso reszt hosszaban kettevagjuk, majd megforditva, belso felevel
felfele, visszatesszuk a krem tetejere.
A kigyoforma darabok egyik golyo-veget benyomjuk a ket fedoresz
kozotti resben a krembe.

Nagyon tetszetos hattyu sutemenyeket kapunk. A hatast lehet fokozni
a fejreszbe beillesztett kis haromszogletu sargarepa szeletkevel, de
anelkul is hatasos. Meghintjuk porcukorral.

* Forrazott teszta
1 liter viz, keshegynyi so, 40 dkg margarin, 60 dkg liszt, 14-16 tojas,
a nagysagtol fuggoen. (Vagy mindennek a fele...)
A vizet a soval es a margarinnal felforraljuk. A lisztet egyszerre bele-
ontjuk a forrasban levo vizbe es fakanallal eroteljesen keveruk, me'g
mindig a tuzon, ameddig egy csomoba osszeallva el nem valik az edeny
falatol. Hagyjuk felig kihulni, ekkor egyenkint hozzakeverjuk az egesz
tojasokat, mindegyik utan addig keverve, amig teljesen be nem dol-
goztuk.

A tesztat jo meleg sutoben sutjuk, 15 percig ne nyissuk ki, ha mar sargulni
kezd lehet kicsit csokkenteni a homersekletet. A jol kisult teszta vilagos
barna, szinte sulytalan.


** Vaniliakrem
1 liter tej, 10 dkg liszt vagy kukoricakemenyito, 20 dkg cukor,
5 tojas sargaja, vanilia, csipet so.
A tej 3/4 reszet a cukor felevel es a soval felforraljuk. A tobbi anyagot
hidegen jol kikeverjuk, majd homerseklet kiegyenlitessel hozzaadjuk
a forro tejhez es nagyon kis langon, kevergetve, surure fozzuk. (ha liszt-
tel keszitjuk, hosszabban kell fozni.)
Hozza lehet keverni  a feherjekbol cukorral felvert habot is, de nem
szukseges.
Egyszeruen helyettesitheto instant vagy foznivalo puddingporbol keszult
kremmel. En azt szoktam csinalni, hogy az instant puddingport az eloirt
tejmennyiseg helyett ugyanannyi (vagy feleannyi) tejszinnel keverem ki.

Mindenkinek tovabbi jo fozocskezest kivan
Samuka
+ - Krumplis rolad (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Parom keszitette a targyban szereplo fogast ma ebedre.
Annyi vekonyabb, hosszukas krumplit valogatunk, -vagy az
igen vastagokat hosszaban negyfele vagjuk- amennyi szelet
hust keszitunk. (Lehet sertes, marha, vagy akar pulykamell is.)
A hust kiverjuk, majd sozzuk es borsozzuk.
A krumplit szalonnaval beboritjuk, megkenjuk mustarral, majd
a husszeletbe tekerve hustuvel rogzitjuk.
Labasban zsiradekot, vagy olajat forrositunk amiben a tekercseket
korben megpiritjuk. (Ha en csinaltam volna, akkor szortam volna
most bele egy kis majorannat es a viz helyett feherborral csillapitottam
volna.)
Tehat kb. 2 dl vizzel(!) felontve, fedo alatt keszre paroljuk.
A vegen egy csipetnyi pirospaprikat szorhatunk a szoszra.
Fott karfiolrozsakat adunk hozza, amire szerecsendiot reszeltunk es
ebben a leben fott krumplit kap hozza, aki ehesebb.

Mindenkinek jo etvagyat kivan: Misi

ICQ 79457784
www.nexus.hu/misi-nagy
+ - elsozas ellenszere :-) +gomboc teszta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!

Igy a jubileum utan, egy praktikus trukkot irok le, bizonyos mertekig
javithato az elsozott etel, persze nem a rizses husrol van szo :-).

Ma ugy tunik kisse elgondolkodtam, mert figyelmetlenul megsoztam az
amugy kinai alapbol (+persze mindenfele feljavito alkatreszekkel)
keszulo kajat. Ez azert volt felelotlenseg ;-), mert az alappor amugy
is sos. Eszembe jutott, hogy anno nagyszuleink egy kis etkezesi
szodabikarbonaval javasoltak kozombositeni az elsozast. Uccu egy jo
kiserleti lehetoseg :-) egy keshegynyit beleszortam az etelbe.
Eszelosen el kezdett pezsegni, no szent atyam ez aztan mar biztos
kukara erett gondoltam, de amikor megszunt a pezsges, teljesen eheto
sossagura valtozott. :-). Mindenesetre nalam jol mukodott a kemia.
:-))))).

Meg egy dolog jutott eszembe, kezdodik a szilvaeres. Legalabbis tobb a
szilva a piacon, mint a kozelmultban ;-), ergo eszembe jutott, hogy
imadom a szilvasgombocot, epen itt az ideje, hogy kiprobaljam a
kozelmultban hallott valtozatat a krumplis tesztanak. Semmi kulonos
trukk nincs csak annyi, hogy a szokasos adag attort fott krumlihoz
adagolando lisztet fele-fele aranyban grizzel kell keverni. Azt
allitotta, akitol ezt hallottam, hogy sokkal konnyebb lesz a gomboc
tesztaja, mar amennyire 8-10 elfogyasztott szilvasgomboc utan ezt majd
meg tudom allapitani . ;-).

Hat ennyit mara, szeretettel Zsoka.
+ - Lemaradtam a #600-rol :-) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Tegnap annyi minden volt a fejemben, hogy a vegen elfelejtettem bekuldeni a
#600-ra szant receptet. Igy most potolom be. 

Regebbi Burdakban lapozgatva talaltam egy osztrak receptet, ami elinditotta
a fantaziamat. Remelem, van mar a piacon valami savanykas nyari alma,
amibol el lehet kesziteni.


Sult almagomboc bormartassal 
----------------------------
(Maganvelemeny: szerintem gyerekeknek nyugodtan el lehet kesziteni pl. SIO
almalebol keszult martassal is)

Gomboc hozzavaloi:
250 g alma
50 g vaj
2 keshegynyi orolt fahej
1-1 keshegynyi orolt szegfuszeg es szegfubors
40 g cukor
50 g zsemlemorzsa
30 g orolt mogyoro
30 g mazsola
1 tojas
zsemlemorzsa a bundazashoz, olaj a suteshez

Bormartas:
3 dl almabor (vagy must)
120 g cukor
2 szem szegfuszeg
kis darab fahej
2 tojas
10 g etelkemenyito


Gomboc:
------
Az almakat meghamozzuk, kimagozzuk, es apro kockakra vagjuk. Felforrositunk
25 g vajat, megparoljuk benne az almat, majd hozzaadjuk a fuszereket es a
cukrot. A maradek vajon megpiritjuk a zsemlemorzsat, osszekeverjuk a
mogyoroval, mazsolaval, a tojassal, majd az egeszet a parolt almahoz
vegyitjuk. A masszabol gombocokat formalunk, megforgatjuk zsemlemorzsaban,
es 180 fokra hevitett bo, forro olajban kisutjuk. 

Bormartas:
---------
2 dk almabort felfozunk a cukorral, szegfuszeggel, fahejjal. A maradek
almabort a tojassal es az etelkemenyitovel simara keverjuk, es a forro
borhoz adjuk. A martast allando keveres mellett egyszer felfozzuk. 

A gombocot a martassal leontve talaljuk. 


Ezen a heten szeretnem en is kiprobalni, aki nem szivesen kiserletezik,
varja meg az eredmenyt, hirt fogok adni rola. :-) 


sziasztok,
Zita

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS