Ismertem egy csaladot, ahol "szama'rhus" neven illettek...
Nalunk meg egyszeruen "prezli" neven kell sutnom MINDEN
vasarnap a hust-nem-evo (de nem vegetarianus) felesegemnek,
de nem am maradekbol: 2 felvert tojas, so, es fele liszt fele morzsa,
kikeverem suru de nem kemeny masszanak, majd morzsaba nyomogatom
es kisutom., akkor is, ha eppen sultcsirke az ebed... :-) A gyerekek is
kerincselnek egy kis darabot...
Samuka
|
Sziasztok!
> Felado :
> Feleségem Somogy-i volt, ott pampuskának hívják.
Milyen erdekes! A nagymamam a fankot hivta pampuskanak.
Eszembe jutott, hogy a multkor is kiderult, ki mit ert pl. csaszarmorzsa
alatt. Tajegysegenkent eleg kulonbozo elnevezesei lehetnek egy bizonyos
etelnek.
Emilia, a "rendes" pogacsat (a sos sutemenyt) hogyan hivjak Erdelyben?
sziasztok,
Zita
|
Meghokkento (?) inyenceknek (lazac, sonka, fustolt
kacsa)
Erdekes recept, a magyar konyha nem ismeri, bar
"hasznalja".
Alap anyag "inyenc" szendvics kesziteshez, 24-36 ora
alatt.
Eredete, pl. a paraszt sonka. A nyers sonkat soban
pacoljak par hetig, majd felfustolik.
A fustolt sonka nem NYERS, mert a so "megfozi".
A Skandinavok ezt csinaljak a Lazaccal, (salmon):
Vegyel (eloszor csak egy tenyernyi) lazacot.
Aztasd 10 percig ecetes vizben (eltavolitja a
bakteriumokat)
Keverj ossze ˝ sot, ˝ cukrot egy poharban
Tedd a szeletet egy nylon (celofan) foliara es szorj
ra kb. 2mm vastagon a so-cukorbol.
Forditsd meg es csinald ugyanezt a masik oldalon
Burkold be a foliaba, 2-3 retegbe, tedd egy talba,
regyel ra sulyt es tedd be a fridzsiderbe.
Varj 14-tol 24 orat. Izles szerint, attol fugg milyen
vastag!
Utana mosd le hideg folyo vizben.
Ezt eszi minden skandinav, rozskenyeren es krem
sajttal, (hagymaval, citrommal)
Variaciok: Ugyanez a modszer jo mas tengeri hallal is,
sot pisztranggal is.
Sot, kiprobaltam, karaj szelettel (csont nelkul) es
hatszinnel is, de itt 36 ora pacolas az ajanlott.
Most jon a csattano!
Vegyel FUST izu sot (1/2 fustolt so, ˝ cukor) csinald
vegig ugyanezt hallal (lazac,
pisztrang, harcsa) karaj, hatszin, sot Kacsa vagy liba
mell.
24-36 ora mulva remek fustolt sonkat kapsz. Ha vastag
a hus, kb. 3 cm, akkor tovabb kell pacolni, nyilvan. 2
cm vastagsag az idealis.
Ugyanaz mint az eredeti fustolt hus, csak FRISS, nem
szaraz!
NEM NYERS, mert a so meg a cukor "megfozi! a hust.
Nyilvan, adhatsz a pac anyaghoz barmilyen fuszert,
ugymint hagyma,
fokhagyma, paprika, bors, kapor, koriander, komenymag
stb.
Sot egy kis vegeta nagyon jot tesz neki! Eloszor
megszorod kis Vegeta puderral, majd jon a so-cukor
keverek.
Megegyszer, eloszor probald ki egy kis darabbal, remek
szendvics alapanyag.
Karcsi
-
|