Sziasztok!
Azt hiszem, a legtobben nem is ismerik, milyen izu (lehet) az igazi
gesztenyepure. Hiszen leginkabb kesz, melyhutott gesztenyemasszat veszunk,
es azt keszitjuk el. Esetleg keves tejet, rumot adunk hozza, atnyomjuk a
krumplinyomon, ra a tejszinhab es kesz. :-) Na most ez a kesz
gesztenyemassza kulonfele aromakat (pl. vanilia) is tartalmaz. Igy friss,
vagy konzerv "tiszta" gesztenyebol sosem lesz olyan a gesztenyepure. Ez
persze nem baj :-), hisz ha magunk csinaljuk, pontosan tudjuk, hogy mi van
benne...
Ugyanaz a kulonbseg, mint a nagynevu gyumolcsjoghurtok es a sajat magunk
altal, friss gyumolcsbol elkeszitett kozott. Az elobbi persze sokkal
intenzivebb izu - "koszonet" a benne levo termeszetazonos aromaknak,
izfokozoknak, stb. Nemreg olvastam egy cikket, hogy mennyire becsapja
izlelobimboinkat ez a sok muiz. Sokan mar a friss gyumolcsokben is ezeket
keresik, es az amugy finom friss gyumolcsoket iztelennek titulaljak.
Vissza az eredeti kerdeshez: esetleg probald meg keves vaniliascukorral is...
udv,
Zita
|
>Abban szeretnek tanacsot kerni, hogy hogyan kell jenaiban a sutoben
>megparolni a rizst?
Szia Katalin!
Szerintem elotte mindenkeppen meg kell futtatni olajon a rizst. Aztan
ketszeres vizzel felontod, sozod (esetleg fuszerezed, hagyma bele), es
beteszed az elomelegitett sutobe. Szoktak "rendes" labasban is sutobe
tenni, de igazabol idot nem nyersz vele. VAgy leeges ellen probalnad ki
sutoben?
udv,
Zita
|
Kedves Katalin!
En a rizst ugy szoktam sutoben kesziteni, hogy egy 2 es fel dl-es
bogrenyi rizshez ket bogrenyi vizet ontok. Meghintem megfelelo
mennyisegu soval, vagy 2 kk vegetaval, es 3 ek olajjal. Letakarom a
jenai sutot a tetejevel, majd az addig hideg gaztuzhelyet begyujtom es
a legkisebb langon kb 30-40 percig sutom. Mivel uveg a teteje konnyu
ellenenorizni, egy ido mulva, hogy milyen allapotban van a rizs, ekkor
lezarom es meg nem azonnal veszem ki a sutobol, hogy meleg maradjon a
talalasig.
J.Zsoka
|